Acţiuni şi evenimente desfăşurate în 2010
Repere istorice
  Români cu care ne mândrim

 

 

           Români cu care me mândrim”, aşa s-a intitulat activitatea ce a avut loc în cadrul Secţiei de Artă a Bibliotecii Judeţene „I. H. Rădulescu” Dâmboviţa, marţi, 26 octombrie 2010, ora 13.00.

           Cei prezenţi la această manifestare au fost elevii clasei a VI-a din cadrul Colegiului Naţional „Ienăchiţă Văcărescu” din Târgovişte însoţiţi de doamna dirigintă Marcela Popescu.

          Aceştia au aflat mai multe informaţii despre compozitorii George Enescu şi Ciprian Porumbescu,  despre sculptorul Constantin Brăncuşi şi pictorul Nicolae Grigorescu, personalităţi culturale de renume, ce au lăsat o moştenire de nepreţuit românilor prin creaţia lor.

          La final, participanţii au ascultat fragmente din operele lui George Enescu şi Ciprian Porumbescu şi au consultat albumele lui Nicolae Grigorescu şi ale sculptorului Constantin Brâncuşi.

    

    
 

            George Enescu, „luceafărul muzicii româneşti”, cum a fost numit, a ridicat muzica prefsională românească la nivelul valorilor muzicii universale. A fost compozitor, violonist, pianist, dirijor şi pedagog. Printre creaţiile sale se numără Rapsodiile române, Poema română, Suita a III-a, s.a.

            Un alt compozitor român care s-a făcut remarcat prin creaţia sa muzicală a fost Ciprian Porumbescu. Balada prentru vioară şi pian reprezintă o culme a creaţiei lui. Un moment semnificativ este şi publicarea Colecţiei de cântece sociale pentru studenţii români. Aici s-au publicat pentru prima oară Pe-al nostru steag, Cântecul tricolorului, Imnul Unirii, Inimă de român, ş.a. Pe lângă acestea a compus şi cunoscuta operetă Crai nou.

             Constantin Brâncuşi a fost un sculptor român având contribuţii covârşitoare la înnoirea limbajului şi viziunii plastice în sculptura contemporană. Numit „părintele sculpturii moderne”, Brâncuşi a scos în evidenţa lumii occidentale dimensiunea sacră a realităţii. Sculptorul creează o serie extrem de valoroasă de opere de artă, care sunt expuse pe rând în cele mai importante capitale europene sau care devin piese de bază în colecţii de prestigiu: Cuminţenia pământului, Domnişoara Pogany, Muza adormită, Pasărea măiastră, Complexul arhitectural de la Târgu Jiu (Masa tăcerii, Poarta sărutului, Coloana infinită) ş.a.

            Nicolae Grigorescu, născut în satul Pitaru din Judeţul Dâmboviţa se numără printre fondatorii picturii române moderne alături de Ion Andreescu şi Ştefan Luchian. A pictat numeroase tablouri precum: Care cu boi, Atacul de la Smârdan, Peisaj de la Posada, Fetiţă cu băsmăluţă roşie, Luminiş,. A pictat icoane şi a executat pictura murală a Mănăstirii Agapia.

 

Structura colectiilor
Publicatii periodice
Reteaua de biblioteci
Serviciile bibliotecii
Sectiile bibliotecii
Regulamente. Acte normative
Publicatii editate de B.J.D.
Home