Repere istorice
 

Acţiuni şi evenimente desfăşurate în 2010

Ziua Internaţională a Francofoniei

 

 Luni, 22 martie 2010, ora 15.00, la Biblioteca Judeţeană „I. H. Rădulescu” Dâmboviţa a avut loc o manifestare dedicată Francofoniei.

La evenimentul organizat de Asociaţia Târgovişte Orvault Franţa în colaborare cu Biblioteca Judeţeană „Ion Heliade Rădulescu” au participat: Şcoala „Radu cel Mare”, Palatul Copiilor, Liceul de Arte „Bălaşa Doamna”, Colegiul Naţional „Constantin Carabella” şi Colegiul Naţional „Ienăchiţă Văcărescu” din Târgovişte. (program)

    

    

    

Mişcarea francofonă

  Organizaţia Internaţională a Francofoniei este o organizaţie internaţională care, pornind de la afinitatea pentru limba franceză, reuneşte state şi guverne de pe cinci continente: 53 de state şi guverne cu statutul de membru cu drepturi depline, 2 cu statutul de membru asociat şi 13 cu statutul de observator.

Nucleul interguvernamental al Francofoniei a fost creat la 20 martie 1970, odată cu înfiinţarea Agenţiei de Cooperare Culturală şi Tehnică (ACCT). Începând de la această dată, ziua de 20 martie marchează Ziua Internaţională a Francofoniei

ACCT, ale cărei titulatură şi portofoliu au evoluat pe parcurs, a devenit "Agenţia Interguvernamentală a Francofoniei" (AIF) în 1999. Pentru o mai bună vizibilitate şi coerenţă pe scena internaţională, din ianuarie 2006, AIF s-a transformat în "Organizaţia Internaţională a Francofoniei"(OIF), ca singur organism interguvernamental al Francofoniei.

Francofonia a decis să-şi aprofundeze dimensiunea politică şi să se transforme dintr-o agenţie de cooperare interguvernamentală cu un fundament profund cultural, într-o organizaţie internaţională, cu toate implicaţiile şi transformările necesare acestui scop. Astfel, OIF a jucat un rol determinant în mobilizarea statelor şi guvernelor membre pentru ratificarea în cadrul UNESCO a Convenţiei pentru protecţia şi promovarea diversităţii expresiilor culturale, care a intrat în vigoare la 18 martie 2007.

Axele strategice ale evoluţiei OIF, fixate în 2004 pentru următorii zece ani, marchează angajamentul organizaţiei de a oferi membrilor săi instrumentele necesare pentru o dezvoltare durabilă şi echitabilă:

  • Promovarea limbii franceze, a diversităţii culturale şi lingvistice,

  • Promovarea păcii, democraţiei şi a drepturilor omului,

  • Sprijinirea educaţiei, a formării, a învăţământului superior şi a cercetării,

  • Dezvoltarea cooperării în slujba dezvoltării durabile şi a solidarităţii.

Franţa şi România au avut dintotdeauna relaţii privilegiate, consolidate de dimensiunea francofonă puternică a poporului român. Vorbind de legăturile existente între cele două ţări, marele diplomat român, Nicolae Titulescu, fondatorul Ligii Naţiunilor, afirma: "Când este vorba de România şi de Franţa, e greu să separi sentimentele de raţiune".    

 

   

Structura colectiilor
Publicatii periodice
Reteaua de biblioteci
Serviciile bibliotecii
Sectiile bibliotecii
Regulamente. Acte normative
Publicatii editate de B.J.D.
Home